Moringa – zelený diamant - Beauty Guru - zdraví, kosmetika, estetika, antiage
Domů » Moringa – zelený diamant

Moringa – zelený diamant

autor: Redakce

Moringa olejodárná

Podporuje imunitu, působí příznivě na krevní tlak, zlepšuje paměť, zpomaluje stárnutí buněk, chrání před srdečními příhodami a zvyšuje plodnost. Z jakých dalších důvodů si ji dopřát? A kdy si na ni dát pozor?

Co je moringa?

Rostlina dosahuje výšky až 12 metrů a šířky až 30 centimetrů. Květy jsou menší, bílé a příjemně voní. Má výrazně velké a střídavé listy. Plody jsou tobolky ve tvaru lusku, které obsahují semena ve velikosti až lískového oříšku.

Redukuje hmotnost

Podle výzkumu Global Nutrition (2016) na světě trpí nadváhou či obezitou téměř 2 miliardy dospělých. Jeden z dvanácti pak má diabetes mellitus
2. typu. Carrie Waterman z University of California studovala možné protizánětlivé účinky moringy na myších a u těch, které rostlinou krmila, zaznamenala snížení tělesné hmotnosti, obezity, jaterní glukoneogeneze, inzulinu, cholesterolu a zánětlivých markerů. Její předchozí výzkum prokázal, že moringa má protizánětlivé vlastnosti a přímou i nepřímou antioxidační aktivitu.

Zázračný strom

Moringa olejodárná je strom pocházející z podhůří Himálaje. Již ve starověké Indii se stala nedílnou součástí tradiční ayurvedy. Příslušníci královských rodin ji užívali pro blahodárné účinky na duševní a emocionální zdraví. Dnes ji nalezneme na Filipínách, v Číně, jižní Africe a jihovýchodní Asii. Je známá i pod názvy Horseradish tree (křenový strom), Benzolive, Kelor nebo Drumstick tree (paličkový strom).

Moringa se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů, minerálů a antioxidantů. ale pozor, ve vyšší dávce může být jedovatá!

Co umí

Kořeny se využívají při poruchách zažívání, proti břišním a střevním parazitům a jako lék na tlumení bolesti.
Semena mají protizánětlivé a antipyretické působení. Konzumují se při horečce a zánětech.
Listy se využívají u kurdějí nebo osteomalacie, k tlumení bolesti, horečKY, při onemocnění horních cest dýchacích či hemoroidech.
Květy mají povzbuzující (tonikum) a afrodiziakální účinek.
Míza z kmene se využívá zejména u vředů.

CO OBSAHUJE

Thiamin (vitamin B1) – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy a srdce.
Vitamin E – přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Vitamin A – přispívá k udržení normálního stavu pokožky, zraku a funkcí imunitního systému.
Riboflavin (vitamin B2) – přispívá k udržení normálního stavu sliznic, červených krvinek a ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Folát (kyselina listová, B9) – přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, krvetvorbě a podílí se na procesu dělení buněk.
Železo – má ho 25x více než špenát – přispívá k normální tvorbě červených krvinek, hemoglobinu a přenosu kyslíku v těle
Vápník – obsahuje ho 17x více než mléko – přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů, trávicích enzymů, je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů.
15x více draslíku než banány,
4x více vlákniny než ovesné vločky,
26 druhů protizánětlivých látek,
46 antioxidantů, vysoký podíl velice cenných omega mastných kyselin – omega-3, -6 a -9. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – byla zjištěna hodnota ve výši až 75 000 jednotek.
Zeatin – patří do skupiny cytokininů, rostlinných hormonů. Předpokládá se, že využitelnost živin v organismu v průměru zešestinásobí.* List moringy obsahuje až 0,2 mikrogramu na gram hmotnosti, což představuje asi 1000násobnou koncentraci v porovnání s jinými rostlinami.
* Analýza obsahu zeatinu: Dr. Lowell J. Fuglie

Odvar z moringy

Na jeden šálek čaje potřebujete
2–3 čajové lžičky sušeného prášku listů moringy. Doporučujeme prášek nasypat do prázdných čajových sáčků. Čajovou směs louhujte ve vodě o 80 °C po dobu 3–5 minut. Někteří pijani moringy si nápoj zpestřují přídavkem kakaa, medu nebo čokolády.

Fazolová pomazánka s moringou

100 g bílých fazolí v suchém stavu, 2 ks jarní cibulky, 2 hrsti rukoly, hrst pistácií nebo jiných ořechů, trocha tymiánu, 1 polévková lžíce moringového prášku, 5  lžic olivového oleje, sůl
Fazole namočíme alespoň 12 hodin předem, v případě teploty v místnosti nad 20 °C doporučujeme namáčet a uskladnit v lednici. Vodu, ve které se fazole máčely, vylijeme, fazole propláchneme a vaříme 1–1,5 hodiny v neosolené vodě. Fazole část vody vstřebají, je proto potřeba jí dát o něco více tak, aby po uvaření alespoň 1–1,5 dcl zbylo. Doměkka uvařené fazole rozmixujeme dohladka, mírně osolíme a promícháme. Necháme chvíli promísit a zatím zpracujeme zbytek ingre-diencí. V mixéru si nachystáme pesto (olivový olej, pistácie, rukolu, jarní cibulku i tymián) a vše spolu promixujeme. Nemusí vzniknout úplně hladká kaše, záleží na vás, jaká konzistence vám bude příjemná. Pesto smícháme s fazolemi, které jsme také rozmixovali na kaši, přidáme sypkou moringu, dobře promícháme a případně dochutíme troškou soli nebo tymiánu.

tip H&B

Moringa oleifera – 100%, 100 g, 273 Kč, www.moringamix.cz, čistý prášek vyrobený výhradně z čerstvě natrhaných mladých listů moringy. Je velmi nutričně výživný, lze užívat jako doplněk stravy ve formě nápoje, přidávat ho do jogurtu, salátu nebo přímo při vaření a pečení (omáčky, polévky, buchty).

Čajová směs moringových flakes a sušeného heřmánku, 100 g, 316 Kč, www.moringamix.cz,
podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a normální stav dýchacího systému.
Málo známý je její vliv na duševní zdraví, pozitivní náladu a spánek. Snižuje horečku.
Návod na přípravu: Čajovou směs zalijte vodou o teplotě max. 80 °C v poměru 1–2 čajové lžičky
na 1,5–2 dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování 8–10 minut
(přikrytý šálek), poté přeceďte. Doporučené dávkování: 2–3x denně šálek 1,5–2 dl.

3 otázky pro…

Štěpánka Čápová
Výživová poradkyně

Jaké je správné dávkování moringy?
„Doporučuje se užívání 3 lžiček moringového prášku denně (jedna lžička je cca 2,5 g). Rozmíchejte si prášek ideál-ně ve svém oblíbeném nápoji (ovocný koktejl nebo smoothie) nebo si moringu vmíchejte do salátu či polévky.“

Je možné moringu konzumovat i v těhotenství?
„Státní zdravotní ústav ČR uvádí, že u běžné evropské populace není zdokumentováno užití listů Moringa oleifera jako běžné složky potravy a rovněž chybí informace o bezpečnosti pro těhotné ženy. Nicméně většina nám známých studií moringu těhotným ženám doporučuje kvůli jejímu obsahu minerálů a rostlinných proteinů. Ze zkušeností z afrických a asijských zemí víme, že se moringa konzumuje v několikanásobně větším množství, než je námi doporučená denní dávka. Navíc moringu propagují a doporučují  místní i zahraniční zdravotnické organizace pro její pozitivní vliv na laktaci a zdravý vývoj lidského organismu. Velmi vhodná a doporučovaná je moringa pro kojící matky, tvorbu mléka stimuluje i díky minerálům.“

Pro koho je ještě vhodná?
„Lze ji doporučit každému, kdo potřebuje zvýšit přísun živin, sportovcům, seniorům, vegetariánům a veganům, dětem i mladistvým v růstu či těm, kteří mají velmi fyzicky či duševně náročné povolání. Lze ji však využít i při řešení různých zdravotních obtíží právě kvůli vlivu obsažených látek nebo třeba i při řešení nadváhy.“

Související články