Jak ovlivňuje to, co pijeme, náš mozek? - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Jak ovlivňuje to, co pijeme, náš mozek?

Jak ovlivňuje to, co pijeme, náš mozek?

autor: estation

Mozek pod lupou

Jak ovlivňuje to, co pijeme, náš mozek?

Také si hned po příchodu do práce uděláte hrnek kávy či čaje? Podle vědců má právě pravidelný příjem těchto tekutin pozitivní vliv na deprese. A jak je to s dalšími nápoji? Čtěte.

ALKOHOL, METLA MOZKU?

Nejvíce postiženou a zmenšenou oblast mozku mají alkoholici. Těm, co jsou závislí delší dobu, údajně zaniká až 20 % nervových buněk v mozku. Toto je často zmiňovaný fakt, který se však nezakládá na pravdě. Molekuly etanolu obsažené v alkoholu neničí nervové buňky, ale synapse, tedy spojení mezi nimi. Při konzumaci alkoholu dochází k narušení schopnosti myšlení, soustředění či výpadkům paměti. Tyto následky nezpůsobuje menší počet mozkových buněk, ale vzrůstající počet narušených spojení mezi nimi. S tímto závěrem přišla studie Grethy Jensenové, která porovnávala vzorky alkoholiků a abstinentů. Rozdíly zkoumaných lidí v hustotě mozkových buněk byly nepatrné, alkohol pouze tlumí funkci mozkových buněk.

 

Šťáva z granátového jablka podporuje paměť
Mnoho studií tuto informaci podporuje. Nedávná studie ukázala, že dobrovolníci s problémy s pamětí souvisejícími se stárnutím, kteří konzumovali tento nápoj bohatý na antioxidanty, měli lepší výsledky při paměťových úkolech než ti, kteří pili placebo nápoj.

ENERGY DRINKY ZPOMALUJÍ VÝVOJ MOZKU

Odborníci varují, že syntetické energetické nápoje s vysokým obsahem látek působících na mozek představují zdravotní riziko, a to především 
pro dospívající děti. Švýcarské výzkumy ukázaly, že jen zvýšená konzumace kofeinu u mláďat krys má za následek pomalejší vývoj mozku. Rizika se pojí především s tím, že vysoký obsah kofeinu způsobuje zvýšení tlukotu srdce, krevního tlaku, stimulaci centrálního nervového systému, nevolnosti, zvracení nebo křeče. Vědci také varují, že stále nejsou zjištěny přesné účinky kofeinu v kombinaci s dalšími látkami v energy nápojích, jako je např. guarana či taurin. Prvním státem na světě, který zakázal prodej energetických nápojů nezletilým, se stala Litva.

KÁVOU I ČAJEM PROTI DEPRESI

Vědci z National Institutes of Health zkoumali souvislost mezi depresí a příjmem kávy, čaje a sladkých nealkoholických nápojů. Studie, které trvaly přes deset let, zkoumaly více než čtvrt milionu seniorů a podrobně zaznamenávaly spotřebu jednotlivých druhů nápojů. Údaje zdravých 
seniorů se poté porovnaly se seniory s diagnózou deprese a výsledky ukázaly, že jak pití kávy, tak i čaje mírně snižuje riziko deprese. V roce 2013 tuto teorii potvrdila další studie. Dospělí lidé, kteří pravidelně pili jakýkoliv čaj, jeden až pět dní v týdnu, měli snížené riziko deprese, a to až o 21 %. Ti, co ho pili každý den, měli snížené riziko deprese až o 41 %.

RADĚJI PIVO NEŽ VÍNO

Nadměrné pití vína má větší vliv na funkčnost mozku než zvýšená konzumace piva či tvrdého alkoholu. K takovému závěru dospěli vědci ve studii, kterou zveřejnil odborný lékařský časopis Alcohol & Alcoholism. Nové poznatky ukazují, že jedna oblast mozku je u pijanů vína menší, než byla u zkoumaného vzorku lidí, kteří ve velkém množství pili jiný druh alkoholu. Tzv. hippocampus, což je část mozku, kde je i centrum paměti a prostorové orientace, byl u lidí, kteří pili víno, o více než 10 % menší než u těch, kteří dlouhodobě pili pivo. Některé složky piva, jako je například vitamin B, mají navíc léčivé účinky. Mohou např. snižovat hladinu škodlivého homocysteinu v krvi.

Nedávná studie, která proběhla na Harvard Medical School a bostonském Beth Israel Deaconess Medical Center, prokázala, že u starších lidí, kteří pijí týdně max. 6 sklenic alkoholu, se projevilo mnohem menší riziko tzv. tiché mrtvice, a to až o 41 %, než u těch, kteří pijí kolem 15 sklenic alkoholu týdně. Autor studie, Kennet J. Mukamala, potvrdil, že pití alkoholu samo o sobě lidské zdraví nepoškozuje. Záleží jen na jeho množství.

V magazínu Neurology aging některé studie naznačují, 
že káva a čaj mají vliv na snížení kognitivních funkcí. 100% důkazy zatím neexistují. Výzkumy prováděné na hlodavcích, které se zaměřují na konkrétní látky v kávě a čaji, podporují myšlenku, že některé z těchto chemických látek dokážou snížit riziko Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby. Je však ještě brzy na to, přesně říci, že káva a čaj mají skutečně vliv na snížení kognitivních funkcí.

400 miliard Ve světě se každý rok vypije více než 400 miliard šálků kávy. Nejnáruživějšími spotřebiteli čaje jsou Irové. Průměrný Ir vypije za rok až jede-náctkrát více čaje než průměrný Čech.

Zdroj: Mercola.com, Biological Psychiatry, Kennet J. Mukamala, Neuropsychopharmacology, Psychoneuroendocrinology (Molecular Psychiatry), Daily Mail, 
Nature Neuroscience, Gretha Jensen, The University of Indianapolis, Current Biology, B. T. Donovan, Neurology, Neuron, Alcohol & Alcoholism, Reto Huber

Související články