Jak si pustit jaro domů, když nemůžete ven? Uvařte si jarní menu! - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Jak si pustit jaro domů, když nemůžete ven? Uvařte si jarní menu!

Jak si pustit jaro domů, když nemůžete ven? Uvařte si jarní menu!

autor: estation

První jarní zelenina, mladé maso a čerstvé bylinky jsou suroviny, o které si naše chuťové buňky říkají hlavně na jaře. Do těla nám totiž po zimě umí napumpovat dávku energie i chybějící vitaminy. A také nám domů pustí kousek přicházejícího jara. A jaká vína se k těmto pokrmům nejvíc hodí? Odpověď se přímo nabízí. Přece mladá a svěží.

Divoké bylinky zpět na výsluní

Libeček, kopřiva, petrželka a další bylinky chutnají nejlépe na jaře, když jsou křehké a šťavnaté. Hodí se do salátů, polévek a dalších teplých pokrmů. Návrat na výsluní českých kuchyní slaví i medvědí česnek. Na rozdíl od známějšího bratříčka má méně výraznou chuť, ale stejné množství vitamínů, hlavně vitaminu C, antioxidantů a působí protizánětlivě.

Přidává se do pomazánek, vyrobit z něj můžete i výborné pesto. K pokrmům, kde hlavní roli hrají bylinky, se hodí suchá bílá vína, jako je Müller Thurgau nebo Ryzlink rýnský z vinařství Habánské sklepy. Obě vína mají osvěžující vyváženou chuť, která bude s bylinkami v krásném souladu.

Nádivka nejen o Velikonocích

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět. Byla by ovšem škoda si ji dopřát jen jednou v roce. Existuje mnoho receptů, obdobně jako u bramborových salátů, základ však většinou tvoří pečivo, uzené maso a bylinky. K bylinkové nádivce se hodí plnější Sauvignon Víno Mikulov Sommelier Club, který má příjemné ovocné aroma a pěknou kyselinku. Díky vyvážené chuti nádivku doplní a pikantní kyselinka zase zaručí, že pokrm bude působit svěže.

Čerstvé saláty z jarní zeleniny

Co by to bylo za jaro bez salátů z jarní zeleně! Nejlepší je brát suroviny od lokálních pěstitelů, kteří jako první zeleninu nabízí ředkvičky, špenát a listové saláty. Saláty můžete kombinovat s růžovým i bílým vínem. Důležité je, aby bylo lehké a mělo dobrou kyselinku. Pokud máte ve spíži ještě Svatomartinské, klidně jej podávejte. Nejpozději by se mělo vypít do Velikonoc, později už může ztrácet svoji svěžest a lehkost. S vínem lze snoubit také populární chřest a vytvořit tak neotřelé chuťové kombinace. Chřestové speciality, polévky, těstoviny i zapečené pokrmy, ideálně doprovodí svěží bílá vína, například Chardonnay či Rulandské bílé.

Na jaře hraje prim mladé maso

Pokud nedržíte jarní půst, připravte si pečeni. Pro jaro jsou typická mladá masa, jako je jehněčí či kůzlečí, v doprovodu kořenové zeleniny. S těmito druhy masa nejlépe ladí lehčí červená vína s příjemnou, a ne příliš výraznou kyselinkou. K jehněčímu a kůzlečímu se hodí například Rulandské modré z Habánských sklepů. Plná chuť masa se spojí s jeho harmonickou tříslovinou a ovocnými tóny malin a borůvek, a vznikne tak výtečný chuťový zážitek. K jarnímu kuřátku i pečenému králíkovi zvolte spíše šťavnatější bílé, jako je Ryzlink vlašský.

Produktové tipy:

Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017

 Tento Ryzlink vlašský má šťavnatou a svěží chuť s příjemnou kyselinkou. Díky harmonické chuti, v níž se krásně projevují svěží tóny citrusových plodů, je skvělým partnerem ke králičímu masu. Výborně doplní i drůbež a ryby v nepříliš mastné úpravě. Doporučená teplota podávání: 9-11°C.

Doporučená cena: 139 Kč

Habánské sklepy Rulandské modré 2018 pozdní sběr

 Rulandské modré 2018 má jiskrnou červenou barvu s cihlovými odlesky a bohatou ovocnou vůni s tóny jahod, malin a borůvek. V plné chuti s dobrou strukturou naleznete vyváženou tříslovinu a ovocnou pikantnost. Doporučená teplota podávání: 14–16 °C.

Doporučená cena: 205 Kč

 Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018

Zatímco v zimě máme chuť na plnější červená vína, jaro je časem bílých svěžích vín s tóny ovoce, jako Sauvignon. Toto vynikají víno má příjemnou a plnou chuť s vůní angreštu a černého bezu. Hodí se k rybám ve výrazné úpravě, drůbeži a k jarním bylinkovým nádivkám. Doporučená teplota podávání: 9–11 °C.

Doporučená cena: 139 Kč

Habánské sklepy Veltlínské zelené pozdní sběr 2017

Zlatavá barva, delikátní aroma citrusových plodů a svěží vyvážená chuť s pikantní kyselinkou jsou atributy Veltlínského zeleného z Habánských sklepů. Jeho plnost a vyváženost z něj dělá ideálního partnera ke studeným předkrmům, smaženým rybám a lehkým zeleninovým salátům. Výborné vlastnosti a odrůdová čistota tohoto vína stojí za jeho úspěchem na prestižní soutěži Prague Wine Trophy 2019. Doporučená teplota podávání: 9–11 °C.

Doporučená cena: 165 Kč

Vína jsou k dostání v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz.

 

 

Související články