12 způsobů, jak účinně posilovat játra - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » 12 způsobů, jak účinně posilovat játra

12 způsobů, jak účinně posilovat játra

autor: estation
Speciální projekt
posílení jater strava

Točí se vám hlava z toho, co vaše játra všechno musí zvládnout? Není divu. Co takhle jim to trochu usnadnit? Máme pro vás několik tipů, jak játra posílit.

Bez jater bychom nemohli žít. Tento tělesný orgán čistí krev, vyrábí žluč. Je to právě on, kdo se postará o to, aby se jedovaté látky, které jsme dostali do svého těla, odplavily pryč. Pro vaši názornou představu, jak moc jsou játra důležitá – právě teď, když čtete tyto řádky játra ve vašem těle dirigují zhruba na 500 metabolických reakcí. Bez nadsázky je proto můžeme označit za dokonale fungující chemickou továrnu.

Musíme samozřejmě dodat, že právě játra od nás často dostávají pořádný záhul. Jejich funkci jim velmi ztěžujeme nevhodným životním stylem, což znamená stravovací návyky, za které by nás lékaři a výživoví poradci rozhodně nepochválili, tedy velké množství smažených a tučných jídel. Vhodná není ani masivní konzumace potravin z bílé mouky a slazení bílým cukrem. Pořádnou porci práce játrům přidělají i léky. Ačkoli vašemu tělu pomohou bojovat s různými chorobami, játra se musí postarat o odbourávání jejich zbytků. Samostatnou kapitolou je potom popíjení alkoholu, zvláště v nadměrném množství. 

TIPY, JAK POSÍLIT JÁTRA

1. Omezte alkohol nebo se ho úplně vzdejte.

Chcete-li si dát sklenku něčeho dobrého, vyzkoušejte kvalitní čaje, například zelený čaj je skvělou volbou. Rituál popíjení s přáteli bude stejně příjemný a svému tělu neuškodíte, právě naopak. Zmiňovaný zelený čaj játrům také prospívá. Vhodné je vynechat i limonády, protože obsahují velké množství chemických látek, barviv, konzervantů, sladidel, což játra rovněž zatěžuje a přidělává jim práci.

Náš TIP: Zúčastněte se výzvy Suchej únor a zkuste, zda dokážete vydržet měsíc bez alkoholu.

2. Odebral vám váš praktický lékař v rámci preventivní prohlídky krev a výsledky odběrů ukázaly, že máte špatné jaterní testy?

Pokud ano, pomůže vám ostropestřec mariánský. Výbornou volbou je čaj z ostropestřce s fenyklem. V případě opravdu velmi špatných výsledků není problém užívat tuto bylinu celoročně. Ideální je i pro nemocné po žloutence nebo mononukleóze.

3. Podobně užitečná v ochraně jater je také klanopraška čínská

4. Výbornou volbou je doplnit svoji stravu o červenou řepu.

Tato zelenina má na organismus doslova blahodárné účinky. Čistí ho. Játrům dodá řadu minerálů a vitamínů. Pomáhá jim také zbavovat se tuku, tím pádem do určité míry eliminujete vliv nevhodné stravy.

5. Máte-li rádi kvašené zelí, rozhodně je to další dobrý tip, čím doplnit stravu.

Působí zásadotvorně, což vaše játra také ocení. Ale pozor, největším lékem je kysané zelí syrové. Dopřejte si ho jako salát a vypijte i šťávu. Vařením se většina léčivých látek ztrácí.

6. Ze zeleniny je dobrou zbraní proti žloutence, tedy zánětu jater také celer a černá ředkev, která regeneruje jaterní tkáň

7. Jíte kroupy? Že ne?

Vyzkoušejte je třeba ve formě kroupového kuby s houbami nebo v polévkách. I kroupy přirozeně pomáhají s jaterními potížemi a je naše chyba, že je do svého jídelníčku zařazujeme jenom zřídka.

8. Pomáhají také některé druhy koření.

Díky nim dochází k podpoře tvorby trávicích enzymů, což má rovněž pozitivní vliv nejenom na celou trávicí soustavu, ale právě i na játra, protože pomáhají odplavovat toxiny.

posílení jater strava

9. Určitě jste už slyšeli, že je dobré dát si po ránu sklenici vlažné vody s vymačkanou citronovou šťávou.

Výborně rozproudí metabolismus, a nejenom to, povzbudí i vaše játra, podporuje totiž vylučování žluči.

10. Z bylinek můžete při posilování jater sáhnout po květech černého bezu.

Výborné jsou rovněž pampelišky, které skvěle chutnají v salátu. Dále zařaďte bylinné tinktury z vlaštovičníku, hořce žlutého či měsíčku lékařského. 

11. Osvědčily se také medicinální houby.

Jmenovitě reishi nebo-li lesklokorka lesklá. Její výtrusy mají schopnost chránit před toxickým kovem kadmiem. Podporují produkci bílkovin, jež kadmium vypuzují z těla ven. Reishi obsahuje polysacharidy, které mají schopnost tlumit záněty buněk v játrech. Dobrých výsledků se s reishi dosahuje i v případě ztučnění jater. Tyto poznatky byly potvrzeny při studiích u zvířat. Podstatné ovšem je vybrat si extrakt reishi s obsahem minimálně 40 % polysacharidů, protože jedině ten dosahuje potřebné účinnosti. Velkou výhodou polysacharidů je, že působí proti oxidačnímu stresu v játrech.

reishiganoderma

Související články