Co musíte vědět o opalování - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Co musíte vědět o opalování

Co musíte vědět o opalování

autor: estation

I když víte, že opalování vašemu tělu zrovna neprospívá, stejně rok co rok nakupujete nové plavky a vystavujete své tělo slunci. Co dělat, aby vás nedoběhly následky v podobě vrásek a pigmentových skvrn? Jaké krémy zvolit? A jak se chránit před rakovinou kůže?

Poznejte svůj fototyp

Každý z nás má v kůži určité množství pigmentu melaninu, který nás chrání před UV zářením. Podle toho se určuje šest skupin fototypu, tedy toho, jak světlou či tmavou máme pleť a jak snadno se opálíme (a v horším případě spálíme). Většina Čechů patří ke třetímu fototypu, který na slunci zhnědne snadno a rychle. Kůže je sice méně citlivá, ale přesto se spálí po pouhých 20 minutách.
První dva fototypy mají světlou pleť i vlasy a spálí se už během pár minut. Na rozdíl od druhého fototypu, kterému „postačí“ péče s nejvyšší ochranou, by se lidé s velmi světlou pletí, rezavými vlasy a pihami měli slunci maximálně vyhýbat. Naopak čtvrtý až šestý fototyp jsou lidé s přirozeně tmavou pletí, kteří se sluníčka rozhodně bát nemusí. Jejich kůže je vůči slunečnímu záření velmi odolná.

Určitě víte, že než vystavíte své tělo slunci, měli byste se namazat vhodným krémem. Jen málokdo už ale tuší, jaký krém je pro něj ten nejlepší, jak, kdy a kolik ho aplikovat a za jak dlouho se namazat znovu. Kdekdo se proto hned první den spálí. Naučte se 5 jednoduchých kroků, jak na to.

1
Jaký ochranný faktor zvolit

Zdravé opalování znamená výběr kvalitního opalovacího prostředku, který filtruje UVA i UVB záření. Pro dostatečnou ochranu odborníci doporučují přípravky s ochranným faktorem SPF v rozmezí 30 až 50. Vysoké faktory pokožku dostatečně chrání před spálením či předčasným stárnutím i v případě nanesení slabé vrstvy.

2
Dbejte na správnou aplikaci a množství opalovacích prostředků

Správné nanesení opalovacího prostředku je stejně důležité jako výše ochranného faktoru. Nanesením příliš slabé vrstvy se několikanásobně snižuje účinnost. Optimální ochranu zajistí dva mililitry opalovacího přípravku na 1 cm2 kůže. Na celé tělo pak obvykle stačí šest čajových lžiček. Zvýšenou pozornost věnujte citlivějším oblastem, jako jsou uši, nos, rty, zátylek, ramena či boky. Tyto části těla jsou pokryty tenčí vrstvou kůže a snadněji se spálí.

3
Kdy se namazat znovu

Ochranný přípravek je nutné při pobytu na slunci aplikovat alespoň každé dvě hodiny, postupně totiž ztrácí ochranný filtr. Po jedné hodině klesá účinnost na 98 %, po druhé hodině pak dosahuje pouze 70 % své původní hodnoty. Opalovací prostředky aplikujte i po koupání. Ty voděodolné působí i při pobytu ve vodě, ale po vysušení jejich efektivita rychle klesá. Častým mýtem je pak představa, že co je opálené, to již není potřeba namazat. Přestože si opálená pokožka sama vytvoří přirozený ochranný faktor mezi 6 až 8, není to dostatečné množství proti působení přímého slunce.

4
Vsaďte na přírodní preparáty

Podle posledního výzkumu neziskové organizace Environmental Working Group (EWG) je až 84 % klasických opalovacích krémů pro člověka škodlivých. Obsahují totiž množství jedovatých látek. Nejste-li si jisti, zda je váš krém kvalitní, zkuste raději využít přírodní preparáty, které mají stejnou účinnost jako chemické opalovací krémy. „Běžně dostupné opalovací krémy a oleje obsahují syntetické filtry, které mnohdy způsobují alergické reakce nebo jsou hormonálně aktivní. Při dermatologických testech byly odhaleny aktivní estrogeny u 8 z 9 filtrů,“ říká Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, jež je předním českým dodavatelem BIO a raw doplňků stravy. „Vhodnou alternativou je tak například olej z malinových či mrkvových semínek. Oba mají ochranný faktor v rozmezí 28 až 50 a obsahují minerální látky, které sluneční paprsky odráží. Nižší ochranný filtr, faktor 8, pak obsahuje kokosový olej.“

5
Nezapomeňte na přípravky po opalování

Při pobytu na slunci byste neměli zapomenout ani na přípravky, které se aplikují po opalování. Ty většinou mylně užíváme až v případě, kdy je pokožka spálená. Lehké emulze by se však měly užívat vždy, když své tělo vystavujeme slunci delší dobu. Opalování je totiž velikou zátěží pro pleť a tu je pak nutné hydratovat, podpořit její regeneraci a dodat jí prospěšné látky.
Ideálním prostředkem po opalování je např. kokosový olej. Díky unikátnímu složení zajišťuje vše, co potřebuje naše pleť pro správnou obnovu. Obsahuje antioxidanty, především vitaminy A, C a E, které zabraňují stárnutí pokožky a tvorbě vrásek. Díky vysokému obsahu mastných kyselin a hydratačních prvků pokožku zklidňuje a zvláčňuje. Pro své výborné hydratační a regenerační vlastnosti je vhodným přípravkem po opalování i ka-kaové máslo. Podobně jako kokosový olej i kakaové boby obsahují vysoký podíl vitaminu E, jenž je výborným lapačem volných radikálů a chrání pokožku před poškozením. Mimo to je kakaové máslo zdrojem dalších zdraví prospěšných minerálních látek, například zinku či železa, které významně ovlivňují imunitu, správný vývoj lidského těla a podporují regeneraci kůže při léčbě ekzémů či po spálení.

Nejlepší tipy pro prevenci rakoviny kůže

Nikdy se záměrně neopalujte bez ochrany
Látky v kosmetice určené k ochraně proti slunci UV záření buď odrážejí (minerální filtry), nebo pohlcují (chemické filtry).
Nebudete-li se chránit, škody na vašem těle se dostaví záhy a trvá dlouho, někdy k tomu dokonce nedojde vůbec, než se napraví.

tip H&B

1. Balzám na rty SPF 10, 100% bez syntetických UV filtrů, Lavera, 129 Kč,
www.lavera.cz
2. SUN SENSI SPF 30, mlha pro aktivaci a prodloužení opálení, Payot, 870 Kč,
www.payot.com
3. Solar Defense Body, chrání i před infračerveným zářením, Hydro­peptide, 2 000 Kč,
www.intermedexp.cz
4. SUN SILHOUETTE SPF 15, zpevňuje a chrání pokožku, Phytomer, 940 Kč,
www.phytomer.cz
5. Bronz Repair, krém pro krásné opálení bez vrásek, Esthederm, 1 980 Kč,
v lékárnách a salonech

Aplikujte krém s SPF po celý rok

Opalovací krém sice využijete nejvíc v létě, ale i mimo sezónu byste měli mít u sebe produkt s vhodným SPF. Mažte s ním nejen tělo, ale i víčka, uši, rty či nos.

tip H&B

AC Sun Shield SPF 50, intenzivně chrání před UVA a UVB zářením, Doctor Eckstein, 742 Kč,
www.eckstein-kosmetik.cz
CC krém SPF 15, pleť chrání, hydratuje a zároveň ji i lehce tónuje, Thalac, 1 200 Kč,
www.thalacshop.cz

Dávejte si pozor na pigmentové skvrny

Hyperaktivní melanozomy reagují již na velmi nízkou úroveň UV záření. Snažte se proto už preventivně chránit přípravky s vysokým SPF. Pokud se nějaké po slunění objeví, poraďte se s dermatologem.

tip H&B

Tone Control – Facial Discs, redukuje pigmentové skvrny
a zlepšuje tón pleti. Ideální pro sluncem poškozenou pokožku, Colbert MD, 2 162 Kč / 20 ks,
www.wisesolutions.sk

PRE-SUN – Advanced Formula 0.5 Serum, předchází projevům předčasného stárnutí vlivem UV záření a pigmentovým skvrnám, 2 136 Kč, Biodroga MD, www.biodroga.cz

Každý rok choďte na prohlídku

Podobně jako navštěvujete alespoň jednou ročně zubaře, byste měli chodit i na kontrolu kůže a znamének k dermatologovi. Ten si obvykle vede fotodokumentaci a pozná veškeré změny na vašem těle. Podle výzkumu USC School of Medicine dochází k přibližně 25 % celkového poškození pokožky způsobenému sluncem v období do 18. narozenin, zbylých 75 % poškození nasbíráme v průběhu dalších let.

Když se spálíte

Spálenou pokožku je třeba co nejdříve zchladit a dodat jí chybějící vláčnost.
„Velmi dobře ji ošetří třezalkový, měsíčkový nebo lopuchový olej v podobě chladného obkladu, který urychlí její hojení. Účinná je rovněž oblíbená aloe vera, čtyřkvětová mast z černého bezu nebo měsíček lékařský, který pokožku regeneruje. Výborným pomocníkem je také tělové mléko z matuzalému, jež obsahuje takzvanou molekulu života. Ta na sebe váže vodu, což vede k hydrataci pokožky i jejímu ošetření. Navíc má dlouhodobý efekt,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Stín odpovídá ochraně srovnatelné s UV filtrem o maximální hodnotě SPF 6.

Co jste možná nevěděli

Neškodí jen UVB, ale i UVA paprsky. Přestože bylo UVA záření považováno až do 80. let za bezpečné, dnes už to dávno neplatí. Reaguje s jinými proteiny v kožních buňkách a poškozuje naši DNA. Navíc proniká hlouběji než UVB záření a zpomaluje produkci kolagenu a oslabuje imunitu pleti.

Poškozená DNA se stává vzorem pro nové buňky. V těch jsou pak už účinky UV záření zakódovány na celý život. Snažte se proto děti vystavovat slunci co nejméně.

I ve stínu, přes šaty a v zamračeném počasí se lze spálit. UV záření proniká i do míst, kam se samotné sluneční paprsky zdánlivě nedostanou, tedy i do prostoru chráněného stínem nebo pod oblečení. Odrážejí se totiž od písku, hladiny moře, betonu, kmenů stromů a dalšího povrchu kolem vás.

Názor odborníka

MUDr. Slavomira Feix
Primářka estetické dermatologie a laserové medicíny INTERKLINIK DERMA

Má smysl regenerovat pleť už v létě?
„Horký vzduch, UV paprsky, mořská voda, chlorová voda z bazénů i nadměrné pocení stahují z těla vlhkost a minerály. Narušuje se přirozený hydrolipidový film, ztrácí se voda a tuku je v létě tak či tak méně, což se projevuje na kůži jemným zvrásněním. V konečném důsledku se kůže brání proti UV paprskům zhnědnutím a ztluštěním, zmnožením svých vrstev. To vše je pro kůži dost těžká práce, vše udržovat v regulaci. Proto je třeba již během léta věnovat velkou pozornost regeneraci a reparačním procedurám.”

Jak dlouho dopředu, než je tělo vystaveno slunci, je třeba aplikovat opalovací krém?
„Opalovací krémy s ochranným faktorem prodlužují expoziční čas na slunci, aby se kůže nespálila, tzn. nechrání před spálením, jen prodlužují čas, po který se kůže nespálí. Tento čas závisí na typu pokožky a na intenzitě působení UV záření (např. podle zeměpisné šířky či denního času). Naše pokožka (typ II) vydrží cca 10–30 min. bez spálení, tzn. faktor SPF 20 chrání kůži na 10 x 20 min., tedy cca 3 hodiny. Kvalitní opalovací krémy poskytují hloubkovou ochranu a je potřeba je natřít 20–30 min. před pobytem na slunci.”

Související články