Aktivujte geny mládí - Beauty Guru - zdraví, kosmetika, estetika, antiage
Domů » Aktivujte geny mládí

Aktivujte geny mládí

autor: Redakce

Aktivujte geny mládí

Zapomeňte na přísné diety a přestaňte počítat kalorie. Vědci zjistili, že existují potraviny, které aktivují tzv. anti-aging geny. Jak je spustit? Stačí do jídelníčku zařadit některé z těchto potravin.

Věděli jste?

Americký dermatolog, profesor medicíny na Michiganské univerzitě Nicholas Perricone tvrdí, že geny se během lidského života mohou obměňovat a přizpůsobovat. Nejvíce je ovlivňuje právě způsob, jakým se stravujeme. Podle Perricona je důležitý především obsah živin. Některé produkty prostě fungují jako elixír mládí a účinně zpomalují proces stárnutí. Díky správné výživě tak můžete podle Perricona v šedesáti vypadat klidně i na čtyřicet!

Studie:

Nedávné studie prokázaly, že Perriconova tvrzení jsou opodstatněná. Například americká odbornice na výživu Brunilda Nazario poukazuje na fakt, že dermatologovy myšlenky se shodují se zásadami moderní výživy.

Pamatujte si, že tuk má ve stejném množství 2x vyšší obsah energie než sacharidy a bílkoviny.

Nepočítejte kalorie

„Nízkotučná, přirozená rostlinná strava konzumentům poskytuje méně kalorií. To ovšem neznamená, že tito konzumenti hladoví. Tráví daleko více času konzumací daleko větších objemů stravy než jejich „masem se živící“ protistrana. Je to proto, že ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny jsou daleko méně energeticky vydatné a obsahují méně kalorií než živočišná strava a přídatné tuky.“
T. Colin Campbell, Ph.d., autor bestselleru Čínská studie

Jde to i bez omezování

Tento způsob stravování nevyžaduje žádné striktní omezování se, pouze poukazuje na potraviny, které při pravidelném konzumování pomáhají tělu bojovat se stárnutím.

Zelený čaj

Vysoké množství přírodních antioxidantů obsažených v zeleném čaji zabraňuje stárnutí a zpomaluje vstřebávání nadbytečných tuků v těle. Podle některých studií urychluje jeho pravidelná konzumace spalování tuků o 15 až 20 % a snižuje riziko vzniku rakoviny.

Losos

Většina odborníků zastává názor, že především maso lososů a ryb, které žijí v chladnějších vodách, by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Obsahuje nejen omega-3 a antioxidanty, které přispívají k aktivaci genů, ale je také zdrojem bílkovin, které jsou potřebné pro tvorbu tkání.

Skořice

Oblíbené koření je unikátní prostředek k prodloužení života. Látky obsažené ve skořici regulují hladinu cukru v krvi a zlepšují funkci mozku. Podle Perricona mohou dokonce snížit riziko melanomu. Stejnou roli jako skořice může zastávat i řeřicha, která aktivně podporuje imunitní systém.

Řeřicha

Tato rostlina bojuje s volnými radikály, které nesou velkou odpovědnost za naše stárnutí. Je přírodním diuretikem – zbavuje tělo škodlivých solí, chrání ledviny, játra a snižuje zatížení kardiovaskulárního systému. Podle Perricona pravidelná konzumace řeřichy aktivuje geny, které chrání imunitu.

Houby

Většina diet neobsahuje žádné houby. Předpokládá se totiž, že tyto těžce stravitelné potraviny nemají zvlášť cenné nutriční hodnoty. Studie z posledních let ale dokazují, že houby mají blahodárný účinek na imunitní systém a jsou bohaté na vitamin D.

Šalvěj

Šalvěj je léčivou rostlinou, používanou tisíce let. Málokdo ale ví, že její semínka jsou bohatá na omega-3, a Perricone zastává názor, že doslova omlazují naše geny. Krom toho je v semenech vysoká koncentrace vápníku a vitaminu E, který je nezbytný pro stavbu kostí.

Čokoláda

Kakao obsahuje prokyanidinový B2 antioxidant, který má obrovskou schopnost chránit tělo před nejrůznějšími infekcemi a vysoce prospívá pokožce a pomáhá zachovávat její mladistvý vzhled do vysokého věku.

Červené víno

Jediný alkoholický nápoj, který Perricone doporučuje k pravidelnému užívání. V červeném víně je totiž obsažen resveratrol – aktivní enzym, který blokuje buněčné receptory před tukem, a tím zpomaluje jeho ukládání v těle. Navíc resveratrol pomáhá předcházet onemocněním kardiovaskulárního systému.

Zázvor

Jednou z klíčových zbraní v boji proti obezitě je zázvor. Obsahuje enzymy, které stimulují produkci žaludečních šťáv, a zlepšuje tak trávení. Některé studie dokazují, že kromě trávení má zázvor blahodárný vliv i na stav naší pokožky. Pouhé dva gramy zázvoru denně navíc snižují hladinu cukru v krvi.

Grep

O grapefruitu jako o vitaminové bombě nelze pochybovat. Nejen díky vysokému obsahu vitaminu C, ale také díky schopnosti regulovat hladinu inzulinu v krvi. Toto ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jakým je například naringin – ten podporuje spalování tuků a reguluje přebytek žluči.

Související články