Japonský elixír Matcha - Health&Beauty by Beauty Guru
Domů » Japonský elixír Matcha

Japonský elixír Matcha

autor: estation

Japonský elixír Matcha

Díky látkám, které obsahuje, má nezaměnitelnou barvu, chuť i vliv na naše zdraví. Dodává energii, pomáhá v boji s cukrovkou, rakovinou, nadváhou, zvýšenou hladinou cukru i cholesterolu. Z jakých dalších důvodů bychom si ho měli dopřát?

Co je Matcha?

V překladu z japonštiny znamená doslova „mletý čaj“. Jde o jemný prášek, který se získává z dužniny nejkvalitnějších čajových lístků rostliny Camellia sinensis, které jsou rozemleté na prášek. Lístky se sbírají během prvních sběrů na jaře a nejprve se zbaví stopek, usuší a potom melou na pomalu se otáčejících žulových mlýnech. Nepaří se. Díky tomuto zvlášť šetrnému zpracování si matcha zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj: antioxidanty, katechiny, aminokyseliny, vlákninu, stopové prvky i vitaminy.

Na rozdíl od běžných čajů, u kterých se nejvýživnější čajové listy vyhazují, se zelený čaj matcha smíchá s vodou a celý se konzumuje

Jak se připravuje

Čajové listy se namelou na žulových mlecích kamenech, přičemž na jednom mlecím kameni se získá zhruba 40 g čaje matcha za hodinu. Každý krok výrobního procesu se pečlivě monitoruje a dokumentuje. Provádějí se také interní laboratorní kontroly, aby se zajistilo, že konečný produkt před expedicí splňuje přísné normy.

Studie

Výsledky posledních testů ORAC* ukázaly, že 1 g tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1 384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.
*Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC) je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů.

Proč pít čaj matcha?

Má vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty jsou odpovědné za boj proti negativním účinkům UV záření, dodávají naší pleti mladší vzhled a zabraňují vzniku řady chorob. Antioxidanty se všichni snažíme hledat v zelenině a ovoci, přitom šálek čaje matcha obsahuje až 5x více antioxidantů než běžně prodávané potraviny.

Obsahuje EGCG, statečného bojovníka
Možná jste již slyšeli, že ne všechny anti-oxidanty jsou stejné. Je jich skutečně široká škála. Zelený čaj obsahuje specifickou sadu organických sloučenin známých jako katechiny. Mezi antioxidanty jsou katechiny nejúčinnější a nejvíce zdraví prospěšné. Jedním z nich je specifický katechin – epigallokatechin gallát (EGCG), který tvoří až 60 % všech katechinů v čaji matcha.

Uklidňuje
Po více než tisíc let používají mniši v zen buddhismu matchu jako prostředek k relaxaci a meditaci. Udržuje jasnou mysl a pozornost. Nyní víme, že tento stav vyššího vědomí způsobuje aminokyselina L-theanin, která se v čajových lístcích přirozeně vyskytuje. Stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje pocity klidu a uvolnění bez pocitu ospalosti.

Podporuje dobrou náladu
L-theanin má na svědomí také uvolněnost a dobrou náladu. Zvyšuje totiž hladinu dopaminu a serotoninu. Látka se vyskytuje téměř výhradně jen v zelených lístcích čajovníku.

Udrží paměť a koncentraci
Dalším z účinků L-theaninu je produkce dopaminu a serotoninu. Tyto dvě chemické látky slouží nejen ke zlepšení nálady, ale také zlepšení paměti a podporují lepší koncentraci. L-theanin zkrátka přirozeně zlepšuje duševní bdělost a soustředění a zlepšuje paměť.

Postará se o zvýšení energie a výdrže
Obsahuje theiny a theofylin, které dodávají tělu energii postupně po dobu několika hodin. Látky pomáhají oddalovat únavu a pocit vyčerpanosti. Oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky. Člověka neprovází nervozita či jiné nepříjemné stavy.

Účinný „detoxikátor“
Vysoký obsah chlorofylu nejenže dodává tomuto čaji jeho krásně jasnou smaragdově zelenou barvu, ale rovněž z něj dělá silný detoxikační prostředek, který má schopnost „vypláchnout“ z těla těžké kovy a chemické toxiny.

Účinný spalovač
Umí nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku asi 4x rychleji, než je běžné, a to bez negativních vedlejších účinků. Pitím čaje matcha se tak nezvyšuje krevní tlak ani se nezrychluje srdeční frekvence.

Zlepšuje hladinu cholesterolu
Studie různých populací ukazují, že lidé, kteří pijí zelený čaj pravidelně, mají nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu, zatímco ve stejnou dobu je vykazována vyšší hladina HDL (dobrého) cholesterolu.

Posílí imunitu
Ukázalo se, že katechiny v čaji matcha (až 60 procent tvoří EGCG – epigallokatechin gallát) mají antibiotické vlastnosti, které podporují fungování imunitního systému a mohou odvrátit vznik virových onemocnění. Jen jedna miska matchy obsahuje značné množství draslíku, vitaminů A a C, železa, bílkovin, vlákniny a vápníku.

Jak vybrat kvalitní čaj

Při výběru se soustřeďte zejména na těchto 5 oblastí:

01 Jedinečný původ
Originální čajový prášek matcha vždy pochází z Japonska a dodavatel to také musí doložit. Stejně jako u vína, i u čaje jsou nabízeny různé třídy jakosti. Kromě japonského původu je důležité dodržování tradičních způsobů výroby.

02 Správná barva
Jediná správná barva vysokojakostního čaje matcha je smaragdově zelená. Odstín do žlutohnědé mají čaje nižší kvality, ale nevábné zabarvení může způsobit i nešetrné skladování. Sytá a jasná barva je znamením, že byl čaj správně pěstován i zpracován. Zelené zbarvení je důkazem vysokého obsahu chlorofylu a živin. Ani po přípravě se barva čaje příliš nemění – jen po delším stání se mohou čajové částice usadit u dna, a kvůli tomu je barva nápoje méně sytá.

03 Jemná chuť
Ani trpký, ani hořký. Správný čaj matcha má jemnou, svěží a lehce nasládlou chuť. Sladkou chuť čaji dodávají rostlinná vlákna a aminokyseliny L-theanin. V matche vyšší kvality by měl být obsah L-theaninu alespoň 19,5 mg na jeden gram čaje. „Pokud je nápoj hořký, nejedná se patrně o matcha, ale powdered green tea. Ten je na rozdíl od matchy vyroben z rozemletých celých čajových listů, a ne jen jejich dužniny,“ vysvětluje Petr Patočka ze společnosti Čajová květina.

04 Certifikace
Aby bylo možné doložit legitimitu a kvalitu prodávaného BIO japonského čaje, potřebuje dovozce splnit hned několik legislativních procesů. Patří mezi ně platný BIO certifikát, certifikát o nulovém výskytu radiace, specifikace produktu (tedy tzv. „rodný list“ čaje), chemická analýza včetně nutričního složení čaje, systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, rozbor pesticidů a doložení původu čaje.

05 Skladování
Čaj musí být vždy skladován v neprůsvitných obalech, bez přístupu světla, v suchu a chladu. Pokud je špatně skladován, projeví se to na kvalitě.

Věděli jste?

Již jeden šálek čaje denně podstatně zvýší hladinu antioxidantů v krvi. Vydá až za 10 šálků běžného zeleného čaje.
Matcha obsahuje 121 mg / 1 g katechinů a 66 mg EGCG. Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin.

Tip H&B
Matcha Charger

Rádi cestujete a nechcete přijít o požitek z pití čerstvě připraveného čaje matcha? Pak je ideální zvolit Matcha Charger. Jedná se o tubus, který obsahuje šejkr o objemu 0,7 litru a 15 dvougramových sáčků lahodného MatchaTea. Za 299 Kč na www.matcha-tea.cz.

Názory odborníků

Mohou pít čaj matcha i děti a těhotné ženy?
„Podle studie kanadské potravinářské inspekce je čaj vhodný i pro děti, ale jen v omezeném množství.
4–6 let: 45 mg = 1,5 g čaje matcha / den
7–9 let: 63 mg = 2,1 g čaje matcha / den
10–12 let: 85 mg = 3,2 g čaje matcha / den
Těhotné a kojící ženy také mohou konzumovat matchu, ale v omezeném množství, max. 4 g za den. To se rovná zhruba dvěma šálkům čaje denně.“
Kateřina Boesenberg, BHSc., předsedkyně české naturopatické společnosti

Je matcha vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny? Pokud ano, jak přesně pomáhá?
„Obsahuje EGCG. Ze všech antioxidantů je právě EGCG nejvíce uznávaným v boji proti civilizačním chorobám, například právě kvůli svým protirakovinným vlastnostem. Jeho obsah v Matcha Tea je více než 100x vyšší než u běžně dostupných čajů. Je to převážně způsobeno tím, že matcha se nelouhuje, ale v podstatě konzumuje. U běžně louhovaných čajů se spoléháme na to, že živiny pustí do vody. U Matcha Tea spotřebováváme celý čajový list, čímž získáme plný potenciál toho, co nám Camellia sinensis nabízí.“
Pavel Kašpar, odborník společnosti Čajová květina, s. r. o., největší český dodavatel Matcha Tea

Související články